© Rootsville.eu

Melissa Carper (US)
tiltle: Borned in Ya
music: Country
release date: july 19, 024
label: Mattan Records - Thirthy Tigers
info artist: Melissa Carper


© Rootsville 2024


In het voorjaar van 2023 ging Carper terug naar de Bomb Shelter in East Nashville – hetzelfde ‘analoge wonderland’ waar ze Ramblin’ Soul en zijn voorganger, Daddy’s Country Gold, had opgenomen, en riep de hulp in van haar vertrouwde coproducenten – Dennis Crouch en Andrija Tokic. “Borned In Ya” zou het titelnummer worden van het nieuwe album, dat op 19 juli uitkomt via Mae Music/Thirty Tigers.

Zoals veel van haar schrijfsels past het lied een huiselijke gevoeligheid – en een beetje humor – toe op vragen over de reizen van het leven. “Ik dacht in gedachten na over wat het betekent om iets ‘in jou geboren’ te hebben,” zei ze. "Het nummer evolueerde terwijl ik het aan het schrijven was, zodat het meer gaat over het laten 'geboren worden' van je ziel, en hoe meer levenservaring je hebt, je groeit hopelijk om de hoogste versie van jezelf te belichamen die je kunt zijn." “Borned In Ya” zou zeker een reflectie kunnen zijn op Carpers leven in de muziek. ‘Authentiek’ is misschien een veelgebruikt woord om de aantrekkingskracht van een artiest te beschrijven, maar er is iets zo natuurlijks en waars aan de muzikaliteit van Carper dat ze ermee geboren moet zijn: een gemakkelijke zwaai in haar zang, een nauwkeurig, maar ontspannen gevoel voor timing. Een gevoel. En tekstueel heeft ze een instinctief gevoel voor het vertellen van verhalen, zowel oplettend als intuïtief.

Net als bij de boodschap van ‘Borned In Ya’ zijn deze eigenschappen aangescherpt door levenservaringen – inclusief invloeden uit de oude muziek en de vele wendingen in haar carrière als artiest. Carper, geboren in een muziekminnend gezin, groeide op met rootsmuziek en verdiepte zich in een familieplatencollectie met Hank Williams Sr., Loretta Lynn, Patsy Cline, Ray Charles, Johnny Cash, Elvis Presley en meer. Het muziekcurriculum van de openbare school in haar thuisstaat Nebraska gaf Carper de kans om contrabas te leren. "Ik herinner me dat ik bas wilde spelen, het grootste snaarinstrument wilde bespelen", herinnert ze zich. Carper trad op in haar schoolorkest – en ook in de countryband van haar familie. Onder leiding van haar moeder speelde de groep een mix van klassiekers en de nieuwe country van de jaren 80, maar het waren de oude dingen die bij de jonge bassist bleven hangen. Onderweg gaf Carper's vader haar een verzameling opnames van Jimmie Rodgers, die een beslissende impact hadden. “Hij combineerde country, blues en jazz”, herinnert ze zich. “Al die elementen, en de rauwheid van die opnames…Ik kan er niet helemaal de vinger op leggen, maar ik was geobsedeerd.” Carper verdiende een muziekbeurs om naar de Universiteit van Nebraska-Lincoln te gaan. De universiteit duurde niet helemaal, maar terwijl ze daar was, bracht ze uren door in de muziekbibliotheek, aangetrokken door jazzvocalisten als Billie Holiday, Ella Fitzgerald en Frank Sinatra, en ontdekte ze de baanbrekende bluesartiest Lead Belly.

Al deze invloeden hoor je terug in de muziek die Carper door de jaren heen heeft gemaakt als lid van talloze touracts en als soloartiest. Klassieke country- en western swing-geluiden komen naar voren op Daddy’s Country Gold, Carper’s album uit 2021. Ook countryroots en ouderwetse jazz vormen de kern van ‘Ramblin’ Soul’, maar het album waagt zich ook vol vertrouwen in R&B- en Soul-territorium. Die albums hielpen Carper een groeiende schare fans op te bouwen en onderscheidingen te verdienen van muziekrecensenten. Eén schrijfster prees haar ‘coole, met jazz doordrenkte hillbilly-serenades die als vers gemaaid hooi in de lucht blijven hangen.’ Rolling Stone Country prees zowel haar schrijfstijl als haar muzikale stijl: “Zangeres-bassist Melissa Carper klinkt als een stem uit vervlogen tijden. . Carper doet denken aan de koele, rokerige croon van een loungezanger en geeft knipogend commentaar over het hebben van een leuke tijd.

Misschien wel de meest betekenisvolle lof voor Carper’s muziek is afkomstig van de muzikanten van wereldklasse met wie ze op het podium en in de studio heeft samengewerkt. Eén daarvan is multi-instrumentalist Chris Scruggs. Hij is een veteraan uit de studiowereld van Nashville, speelde met invloedrijke roots-country-rockers BR-549 en toert momenteel als lid van Marty Stuart and the Fabulous Superlatives. Scruggs heeft met trots bijgedragen aan Carper’s albums, waaronder haar recente ‘Borned In Ya’-sessies. ‘Ze is zo goed als maar kan,’ zei hij, ‘ze heeft een kwaliteit die tijd en mode echt overstijgt.’ Het was Scruggs die Carper ‘Hilbillie Holiday’ noemde – een bewonderende knipoog naar haar huwelijk tussen country- en jazzzangstijlen. “Daar blijf ik bij”, zei hij. "Ze kan Hank Williams zingen en dan met deze oude popmelodieën omgaan, en het mooie is hoe natuurlijk ze is - ze verandert niet eens echt haar voordracht."

Borned In Ya toont de langdurige invloeden van Carper en haar artistieke groei

tracks:

01 Borned In Ya
02 I Don't Love You Anymore
03 Your Furniture's Too Nice
04 Evil Eva
05 There'll Be Another One
06 Let's Get Outta Here
07 Somewhere Between Texas and Tennessee
08 That's My Desire
09 Let's Stay Single Together
10 Lucky Five
11 Every Time We Say Goodbye
12 Waxing and Waning